tisdag 29 april 2014

MRSA


Det kallas också staphylococcus aureus och är en bakterie och denna bakterie är motståndskraftig mot meticillin.

Den har förekommit sen 1960-talet.

Den orsakar många olika typer av infektioner. Både lindriga och såna som kan vara livshotande.

Känsliga för många antibiotika preparat. Intresset för MRSA har ökat för den intensiva mediebevakningen.

När man gör en undersökning för MRSA, undersöks t.ex. näsborrar, svalg, hudsprickor.

De grundläggande vårdhygieniska principerna ska tillämpas för att minimera spridningen av MRSA till andra patienter, alltså begränsning av miljösmitta.

Det började komma MRSA till människor som inte hade varit i kontakt med sjukvården. Dom visa sig vara farligare för dom producerade gift. 








Resistenta bakterier

Resistenta bakterier


Det finns många olika varianter av bakterier i världens olika länder. Men det börjar bli vanligare med resistenta bakterier i världen. Bakterierna sprider sig bäst på ex. sjukhus. Det sprids även i förskolor och äldreboenden, men det har blivit allt vanligare att det sprids i samhället.

Det sprids via direktkontakt. Och sprids lätt på sjukhusmiljöer där personer är svaga och gamla. Om man reser så kan man hämta med bakterier från ett annat land. Livsmedel kan också innehålla resistenta bakterier, som tex. salmonella.

Bakterierna kan finnas i tarmen eller huden eller näsan. Men människan får ingen symptom av det. Därför kan de sprida sig lättare eftersom människor inte vet att de har någon resistent bakterie. Det är mycket vanligt att man inte har någon aning om att man har någon resistent bakterie. Men man går och bär på den hela tiden.

Utlandsresa
Sådana som kommer hem från en utlandsresa kan drabbas av magsjuka och då kan det ofta syfta på ett de har någon sort av  resistent bakterie med sig.

 Antalet drabbade patienter i HNS
VRE

ESBL







THL

Hur världen förstörde antibiotikan

Enda från början visste man att bakterierna kunde utveckla en resistens (dvs. motståndskraft mot antibiotika). Redan 1947 märkte man första fallen på infektioner vilka inte gick att bota med antibiotika. Vilket har lett till att även lätt behandlade infektioner har blivit svåra fall då antibiotikan inte biter på bakterierna.
För att förebygga att denna utveckling inte fortskrider ska man ge rätt antibiotika till rätt bakterie och sluta använda antibiotikan "för säkerhets skull". Ett av orsakerna till att de över huvudtaget har blivit resistenta är att bakterierna har anpassat sig till angreppet som antibiotikan utvecklar gentemot bakterierna. Ett annat är att bakterierna skapar ett protein som motverkar antibiotikans effekt.


Bildkälla; google

Clostridium difficile

"Den besvärliga Clostridium"

Upptäcktes år 1935, men först på 1970 talet upptäckte man att den har försvar mot antibiotika. 
Den orsakar sjukdomar i tarmen och diarré ända till livshotande sjukdomar.
Den blir värre om man tar en antibiotika kur.

Riskfaktorer:

- Nedsatt immunförsvar
- Antibiotika behandling
- Om man är över 65 år
- Andra sjukdomar
- Intensiv vård

Symtom:

- Kan lida av plötsliga diarré anfall under en antibiotika kur eller enda till 2 månader efter smitt tillfälle
-  Diarren har en speciell lukt, kan beskrivas som en lukt av gödsel eller bondgård och kan dessutom innehålla slem

Det finns 1 miljard organismer per gram avföring, och det smittar lätt från patient till patient.
Patienten ska helst ligga ensam.

Handhygien

Man skall använda handsprit men eftersom det inte tar bort smuts och organsikt material så måste händerna tvättas med flytande tvål före och efter patient kontakt.
Och vid direkt kontakt med patienter eller förorenad utrustning så skall en gångs handskar och förkläden användas.

Desinfektion av utrustning

Isolerade patienter ska helst ha utrustning som inte används av någon annan patient
Vid utbrott av C. difficile är toalettstolar en smittspridare eftersom det har blivit kraftigt förorenade av sporer. Och att patienterna borde ha en egen toalett.

Desinfektion av miljön 

Desto smutsiga händer man har desto smutsigare är miljön.
Man måste städa med något kraftigare medel än vanligt rengöringsmedel

Vankomycinresistenta enterokocker (VRE)

Enterokocken är en bakterie som är resistent mot Vankomycin.
Denna bakterie finns i tarmfloran och i orala slemhinnor.
Enterokocker sprids vanligtvis via händer efter toalettbesök och vid indirekt eller direkt kontakt. Bakterien kan leva länge på ytor i t.ex. badrum eller vårdrum.


För att undvika smitta, bör man tänka på:
-Tvätta händerna ordentligt med tvål
-Fast du är en bärare av VRE kan du ha sex normalt.
-Om du har kateter eller sår är det viktigt att du tvättar händerna efter bytet av kateten och rengöring av ditt sår.
-Inom sjukvården är noggrann hygien så att inte bakterien ska sprida sig till andra patienter.

ESBL

ESBL är ämnen som kan bildas av tarm bakterier. Dom bryter ner vanliga antibiotikor tex. penicilliner. Den största risken är att man inte får den rätta antibiotikan när man har blivit sjuk av den. Man kan bli smittad via mat och vatten som är förorenade med tarmbakterier tex. i sammband med utlandsresa. Bakterierna sprids också via händer efter att man har  varit på vessan. Bakterierna kan också spridas via sår ock katetrar mellan patienter. Man kan inte säga hur länge man bär på bakterierna men dom flesta blir av med dom efterhand. Handhygienen är viktig att tänka på. Man behöver inte informera någon i omgivningen att du bär på bakterien man kan leva som vanligt och umgås med andra. Om du har sår är det extra viktigt att tvätta händerna.

fredag 25 april 2014

Scharlakansfeber

Scharlakansfeber är en barnsjukdom och det finns inget vaccin mot det. Sjukdomen orsakas av streptokocker och det är en smittsam bakterie. Man behandlas oftast med antibiotika. De flesta blir friska efter antibiotika kuren men någon gång kan det hända att man får följdsjukdomar och det är t.ex öroninflammation och halsböld. Vanliga symtom är feber, huvudvärk, illamående och röda kinder.Man får även röda utslag på kroppen. Om man misstänker att någon har scharlakansfeber skall man direkt kontakta vårdcentralen.


Illustration

Tuberkulos

Är en infektionssjukdom som angriper oftast lungorna hos människan men även bl.a. könsorganen, skelettet och centrala nervsystemet. Bakom detta ligger oftast tuberkelbakterien (Mycobacterium tuberculosis).

Bakterien växer långsamt och kan förekomma i mjölk pga. att djur, även kor kan få smittan. Det finns ett 50-tal olika arter.



Bildkälla; google

Källor;  http://sv.wikipedia.org/wiki/Tuberkulos
http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Tuberkulos--tbc/
http://www.lrf.se/Medlem/Foretagande/LRF-Mjolk/Gard-och-mejeri/Mjolkkvalitet/Bakterier/Patogena-bakterier/Mycobacterium-tuberculosisbovis/ 

Pseudomonas

Pseudomonas

I fuktiga miljöer trivs bakterien, till exempel blomvatten, handdukar, tvättställ osv
Öroninflammation, sårinfektion och urinvägsinfektion orsakas av pseudomonasbakterier som orsakar infektioner på människor.
Den kallas för det blå varets bakterie för att den ger blågrönt var.

Pseudomonas aeruginosa

På växter används den för att förhindra svampinfektioner.
Vanligaste symtomer är magsjuka med diarré som följd
För att förhindra att få pseudomonas aeruginosa skall man försöka för att hålla en bra handhygien och undvika infektioner vid öppna sår.

Staphylococcus

stafylokocker är grampositiva kocker som grupperar sig i klasar. De är fakultativt anaeroba, vilket innebär att de är kapabla till både aerob och anaerob respiration och har därför förmåga att anpassa sig till både syrerik och syrefattig miljö. Stafylokocker finns på människan hud, hår och slemhinnan. stafylokocker kan orsaka flera infektioner. Det är en vanlig orsak till hudinfektioner och skelettinfektioner och det kan också ge upphov till matförgiftning.  Dom är runda. Familjen stafylokocks utgörs av mins trettio olika. stafylokockerna lever på människans vävnader. De smittar om man rör en människa som har denna bakterie. Alltså vid kontakt.


Salmonella

Salmonella bakterien finns i många olika varianter. Det tar ca. 1-3 dygn innan man får symptom på att man blivit smittad av salmonella. Det tar ca. 1-2 veckor innan man blivit helt bra igen, men salmonella bakterien kan fortfarande finnas kvar i avföringen flera månader efter att man blivit bra igen.

Symptom:

-Diarre'
-Magont
-Feber

Äldre personer och små barn drabbas lättare av salmonella.

Om man inte har stekt kycklingen helt igenom kan det finnas risk för att salmonella bakterien finns i livsmedlet kvar ännu. Och därifrån kan man få bakterierna i sig.


Salmonellla bakterien

Salmonella bakterien kan förekomma i många olika varianter. Det tar ca. 1-3 dygn innan man blivit innan man får symptomer från att man blivit smittad. Det tar ungefär 1-2 veckor så är man frisk igen, men salmonella bakterien kan fortfarande finnas kvar i avföringen flera månader efter att man tillfrisknat och blivit bra.

Äldre personer och små barn kan drabbas lätt av salmonella.

Edward Jenner




Edward Jenner uppfann vaccineringen. Han var en brittisk läkare, föddes 1749 och dog 1823 i England.

Under tiden som han studerade fick han höra att en kvinna inte kunde få smittkoppor eftersom att hon redan hade haft kokoppor. Efter det började han studera och undersöka det.
Ordet vaccinering kommer från latinets ord för ko, vacca.


 Den 1796 vaccinerade Edward första gången en liten pojke och den skyddade mot smittkoppor. Efteråt skrev han och gav ut tre stycken skrifter. Senare belönade brittiska parlamentet honom med en nationalbelöning och 1807 en gång till.

Florence Nightingale

Hon är sannorligt den mest betydande personen i världen med sjukhushygienens utveckling. 1850 talet var den allmänna uppfatningen att "sjukhusen var farligare än slagfälten". Sjuksköterskan Florence lyckades på en kort tid organisera och utrusta en grupp med 32 sjuksköterskor som sedan reste ner till Scutarisjukhuset utanför Istanbul. De som va såriga och svåt skadade trängdes på golven. De hade inga filtar och frös och hade bara stövlar som en huvudkudde. Nästan alla som var på sjukhuset hade löss, i såren kröp det maskar. Det fanns ingen bra mat och det fanns inte mycket mat heller. Dricksvattenbrunnarna var ner smittade av avloppsvattnet. Alla patienterna hade diarré och det fanns bara 20 pottor och det fanns över 100 patienter. De flesta soldaterna dog av kolera. Patienterna tvättades med varmt vatten som vämdes på medhavda kaminer. Florence och de andra sjuksköterskorna tvättade och skurade golven, hon lyckades även få hantverkaren som lagade ihop sängar och byggde om och till sjukhuslokalerna. 

Vaccinationens fader

Det är den brittiska läkaren Edward Jenner som vi talar om. Som uppfann vaccinet mot smittkoppor, genom att märka att de som haft kokoppor inte insjuknade i smittkoppor. Då Jenner gav bakterierna av kokopporna åt människor ledde det till att folk slutade insjukna i smittkoppor.







bildkälla; google.

Källor;  http://sv.wikipedia.org/wiki/Edward_Jenner
http://fi.wikipedia.org/wiki/Edward_Jenner

Synen på renligheten förr

Synen på renligheten förr

Läkare och föräldrar brydde sig inte mycket om hygienen på 1700-talet. 
Man tyckte att smuts och skräp var som ett skydd mot olika sjukdomar. 
Förr i tiden tyckte man i Frankrike att barn skulle hellre vara smutsiga än rena, för att smutsen gav ett skydd. Föräldrarna skulle inte klippa barnens naglar eller hår innan de fyllt ett år, annars trodde man att de skulle växa upp stumma och tjuvaktiga. 
Man trodde också att urin var ett läkande medel.

Blodförgiftning

Blodförgiftning är en ovanlig men allvarlig infektion i kroppen. För att få blodförgiftning måste det slippa bakterier i blodet som är skadligt för kroppen på många sätt. När bakterien sluppit in i kroppen och vidare till blodet  bildas det först en inflammation i kroppen som man kan bli svårt sjuk av.

Bakterien kan slippa in via urinvägarna, huden och via luftvägarna. Det kan också förekomma att bakterien sluppit in via främmande material vid operationer. Som t.ex: konstgjorda hjärtklaffar och ledproterser.

Äldre människor och personer med nedsatt immunförsvara har större risk för att få blodförgiftning.

Blodförgiftningen kommer oftast snabbt på, det kan bara ta några timmar efter att du fått i dig bakterien så har du en infektions sjukdom i kroppen.


Symptom

-Hög feber
-Frossa
-Andningssvårigheter
-Hjärtklappningar
-Slöhet och förvirrig
-Magont och diarre'
-Hudutslag



Behandling

Behandlas i sjukhus eftersom behandlingen kräver olika sprutor, dropp, höga doser av antibiotika och andas via syrgas mask.

Efter att personen i fråga som haft blodförgiftning känner sig bättre kan man sluta med sprutor och dropp, men antibiotika kuren måst ätas till slut.

Efter att man sluppit hem krävs också vila och sjukskriven i några veckor framöver.



Mikrobens namn:

Pneumokock











1700-talets hygien

På 1700-talet spreds en massa bakterier eftersom hygienen inte var riktigt på topp. Man hade inte t.ex. tandborste men ändå tuggade man tuggtobak. De hade oftast mycket dålig andedräkt, och de luktade svett.  Kvinnor som använde smink tvättade inte bort det utan satte nytt lager på varje dag. I sminket samlas det mycket bakterier under dagen. De tvättade sig bara då de skulle vara extra fina till fester.

Enterobacteriaceae

Enterobacteriaceae är en tarmbakterie som vi människor behöver för att leva.
Enterobakterier kan hittas i tarmen och till och med i luftvägar och urinvägar!

Fast vi behöver denna tarmbakterien, betyder det inte att den inte skulle vara harmlös.


Vissa enterobakterier är skadliga för tarmslemhinnan och orsakar diarré.
Skadliga enterobakterier kommer i tarmen då vi ätit något opassligt eller fått matförgiftning eller annors har problem i tarmen.
Tarmbakterien reagerar oftast då vi ätit något nytt, ex. en ny sorts glass utomlands,
och oftast får diarré.
Kändaste ämnet som finns i Enterobacreriaceae är Escherichia coli.



Hygieia

Hygieia är en gudinna från den grekiska mytologin. Renhetens och hälsans gudinna.
Hygieia är Asclepius (Helandes och medicinens gud )och Epiones (Helandes gudinna) dotter.

Gudinnan Hygieia och hennes orm


Ordet "Hygien" som vi använder mycket denna dag, har ursprungligen kommit från namnet Hygieia.
I flera skulpturer och bilder av Hygieia håller hon en orm och en skål, som har blivit viktiga symboler för medicin, hälsa och själva Hygieia.


Streptokocker



Svåra bakterier uppstår i svalget. Men det märks inte alltid, eller man blir inte alltid sjuk fast man har bakterierna. Det sprids mest under vintern.
Infektioner som orsakas av streptokockbakterier är vanliga i förskole- och skolåldern. Ibland förekommer små epidemier på daghem och i barngrupper. Många barn kan ha streptokocker i halsen utan att vara sjuka eller veta om det. Varför en del barn blir sjuka och andra bara har av bakterierna vet man inte varför.  

Familjen Bacillus



 

Bacillus cereus: 

Bacillus är oftast orsaken till matförgiftning eller kinarestaurangsjukan.
Bakterien finns i jord, vatten, luft och i föda t.ex. grönsaker.









Bacillus anthracis:
Orsakar mjältbrand (feber, torr hosta, muskelvärk, muskelvärk och bröstsmärtor). Denna bakeriers sporer är svåra att förstöra eftersom att de är mycket tåliga.De smittar via sjuka djur t.ex. ull och skinn. De kan också smittas vidare till sår.





onsdag 23 april 2014

Alexander Fleming

Alexander Fleming föddes 6 augusti 1881 i Skottland och han avled år 1955 i England,London.
 Han arbetade som en  bakteriolog. Alexander Fleming är känd för att han upptäckt penicellinet, Fleming fick nobell pris inom medicin och fysiologi år 1945 tillsammans med Ernst Boris Chain (Biokemsit och forskare). Båda hans föräldrar dog när han var 12 år. Flemings barn lever än idag.

                       

Källor:
http://www.historiesajten.se/visainfo.asp?id=439
http://sv.wikipedia.org/wiki/Alexander_Fleming