onsdag 14 maj 2014

Aids och Hiv


När man smittats med HIV så börjar en sorts vita blodkroppar som är viktiga för immunförsvaret att förstöras. Infektionen har man hela livet men man kan behandla det med läkemedel. Om man inte behandlar så bryts immunförsvaret ner och man får AIDS. När man har sex är sannolikheten att få HIV störst vid samlag utan kondom, men man kan också bli smittad genom munsex. Hiv kan även överföras via blod, sprutor som har använts av personer som HIV. Man får inte HIV genom att krama eller kyssa en person som har HIV-infektion. Behandling, i modern HIV-behandling ingår det effektiva läkemedel som innebär att man kan leva ett långt och friskt liv om man har HIV.
Ungefär två eller tre veckor efter att man har fått HIV utvecklas en så kallad infektion. Då kan man till exempel få

  • Feber
  • Ont i halsen
  • Svullna, ömma lymfkörtlar
  • Diarré
  • Muskelvärk
  • Huvudvärk
  • Ljusröda, oregelbundna utslag på ryggen och bröstkorgen, ansiktet, och ibland också på armar och ben.

Dom tidiga symptomerna försvinner av sig själv under två veckor. Sen efter det känner man sig oftast helt frisk och efter flera år så kan man märka att man har försvagat immunförsvaret. Det kan man märka om man har till exempel bältros, mjälleksem i ansiktet eller svamp i munnen.


Man ska helst få behandling innan nånting har hunnit utvecklats eller innan allt för många vita blodkroppar har förstörts av HIV. När man gör ett HIV test så lämnar man in ett blodprov. HIV behandlas med en kombination av många olika läkemedel de finns ungefär tjugo olika mediciner mot HIV. Det finns många olika bivärkningar på medicinerna till exempel illamående, mardrömmar, yrsel osv. Viruset överförs lätt vid en förlossning. För att minska på risken får både mamman och barnet HIV läkemedel. Man ska inte amma sitt barn om man har HIV. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar