onsdag 14 maj 2014

Pest eller Digerdöden



Pest orsakas av en bakterie, vid namn Yersinia pestis, som i först kommer till gnagare, framförallt råttor men bakterien, kommer också till hamstrar och ekorrar. Det finns också en pestloppa Xenopsylla cheopis. Bakterien överförs från råttor till människan. Loppan angriper sällan inte människan, men kan göra det om råttan har dött och blivit kall. När människor pratade om pesten kunde dom också prata om   digerdöden eller svarta döden, betyder samma sak.

Det finns tre olika former av pest. lungpest,blodpest och böldpest. Dom människorna som fick lungpest eller blodpest överlevde inte, men några fåtal människor som drabbades av böldpest överlevde. Pesten botades inte.
Blodpest

Om du fick lungpest, var det en pestbakterien som spreds ner i lungorna, människorna dog inom ett dygn.Om du fick blodpest, då förekom det blödningar under huden, och stora blodfläckar slog upp överallt. Människorna som fick böldpest, då kom det bölder, ungefär lika stora som ett äpple eller en appelsin , upp under armarna, halsen eller vid ljumskarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar